Misyon ve Vizyon

1993'te kurulan ve ilk mezunlarını 1997'de veren Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü; bilgiye ulaşma yöntemlerini kavramış, bilimsel ve çok yönlü düşünebilen, modern araştırma tekniklerine ve teknolojiye hakim, Türkçeyi hem yazılı hem de sözlü olarak en iyi şekilde kullanabilen, Türk dili ve edebiyatının tarihî gelişimi hakkında genel bilgi sahibi olan, eski harflerle yazılmış edebî metinleri okuma ve anlama yeteneğine sahip, folklorla ilgili derleme yapabilen, Türk dili ve edebiyatının herhangi bir alanında bilimsel yazı, tez ve proje hazırlayabilen, özverili Türkologlar yetiştirmeyi ve yaklaşık 12 milyon kilometrekarelik geniş bir coğrafyada, 320 milyona yakın bir nüfus tarafından konuşulan Türk dili hakkında nitelikli ve evrensel akademik çalışmalar ortaya koymayı amaçlamaktadır.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü; ürettiği bilimsel çalışmalar, benimsediği eğitim stratejileri ve yetiştirdiği üstün nitelikli, çok yönlü bilim insanları, uzmanlar ve öğretmenler ile ülkemizin millî kalkınmasına katkıda bulunmayı önceleyerek ulusal ve uluslararası alanda önde gelen bir bölüm olmayı hedeflemektedir.

1. Araştırma odaklı bir yaklaşım benimseyerek bölümde üretilen bilimsel araştırma ve yayın faaliyetlerinin nicelik ve nitelik bakımından gelişmesini sağlamak.
2. Modern toplum düzenine ve teknolojik gelişmelere uygun, yenilikçi ve tüm taraflar için öğrenme odaklı bir yaklaşımla eğitim-öğretim kalitesini devamlı geliştirmek.
3. Gerek öğrencilerin gerek akademik personelin memnuniyetini önceleyerek, mezunlar dâhil tüm öğrencilerle sağlıklı bağ kurarak, şeffaf, katılımcı ve adil bir yönetim anlayışı benimseyerek tüm tarafların bölüme aidiyet duygusunu güçlendirmek.
4. Türk dili ve edebiyatı alanıyla ilgili söyleşi, panel, sempozyum, dinleti vb. etkinlikleri yaygınlaştırarak, bu etkinliklerde katılımcı sayısını artırarak, iç ve dış paydaşlarla iş birliğine önem vererek toplumsal katkı çalışmalarını geliştirmek.
5. Disiplinler arası bir yaklaşım benimseyerek sosyal bilimlerin Felsefe, Sosyoloji, Psikoloji, Arkeoloji, Tarih, Sanat Tarihi gibi diğer disiplinleriyle sürekli etkileşime önem vermek.
6. Katılımcı yönetim ve organizasyon yapısı ile kurumsal kültürü geliştirmek.
7. Sosyal sorumluluk bilinci aşılayarak öğrencilerimizi Türk dil ve edebiyatının önemi noktasında bilgilendirmek ve edinmiş oldukları sorumluluğu yaşamlarının her alanına yansıtmalarını sağlamak.
8. Bölümümüzde yer alan akademik personelin sayısını arttırmak suretiyle farklı bakış açılarının öğrencilerle buluşmasını sağlamak.
9. Ders programlarını yeniden dizayn ederek öğrencilerin seçmeli dersler tercih etmesini sağlamak ve öğrencileri seçmeli dersler doğrultusunda ilgi duydukları alana yönlendirmek.
10. Bölüm içerisinde sosyal ve sportif faaliyetler düzenleyerek akademisyen ve öğrenciler arasındaki diyaloğu geliştirmek
11. Farabi, Erasmus ve Mevlana gibi öğrenci değişim programları noktasında öğrencileri bilgilendirmek.
12. İç ve dış paydaşların görüşleri neticesinde bölgesel kalkınmaya katkı sunmak.