Rektör Çarıkçı’nın

18 Mart Çanakkale Zaferi,  Nusret Mayın Gemisi’nin tarihe geçtiği, Boğaz’ın başarıyla savunulduğu ve işgalci güçlerin Çanakkale’nin “geçilmez” olduğunu kabul ettikleri gündür. Bu savaş Türk tarihinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi stratejisi güçlü komutanlarımızın, fedakâr ve cesur askerlerimizin yer aldığı savaştır. Savaşın sonunda elde edilen zaferin tüm isimli, isimsiz kahramanları da sadece Türkiye’nin değil; bütün dünyanın iftihar edeceği nesillerdir.

18 Mart, Mehmet Akif’in  “Şu Boğaz Harbi nedir? Var mı dünyada eşi?” diye sorduğu ve “Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın? Gömelim gel seni tarihe desem, sığmazsın.” dizeleriyle destanlaşan şehitlerimizin zaferidir.  Bu vatan savunmasının dünyadaki ünü o kadar büyüktür ki tarihte yaşanan iki dünya savaşındaki tüm milletlerin savunmasından kat kat üstündür.

Sonuçta ortaya, bugün gururla andığımız ve mevcudiyetiyle cennet vatanımızda –çok yakınımızdaki kargaşaya rağmen- güvenle yaşamaya devam ettiğimiz günler inşa edilmiştir. Boğazların bugünkü stratejik ve ekonomik öneminden hareketle, Çanakkale Şehitlerimizin aziz hatıralarını ebediyete kadar yüreğimizde taşımak en başta gelen görevimizdir. Bu duygu ve düşüncelerle, Zaferin 107. yıl dönümü vesilesiyle tüm kahraman şehitlerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum.

Prof. Dr. İlker Hüseyin ÇARIKÇI

Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü

Yayın Tarihi: 18/03/2022
Okunma Sayısı: 425