Misyon, Vizyon

Misyon:
Arkeoloji alanındaki bilimsel kazı ve araştırmaları, Bilimsel çalışmaları yakından takip eden ve kazandığı deneyim ve becerileri çalıştığı alana uyarlayabilen arkeologlar yetiştirmek. Türkiyenin kültürel zenginliklerini bilimsel metotlar çerçevesinde açığa çıkartıp, elde ettiği bulguları bilim insanları ile paylaşmak ve tanıtmaktır. Açığa çıkartılan kültür varlıklarının bilimsel metotlarla korunmasının sağlamak ve ekonomiye katmaktır. Yaptığı eğitim ve öğretim yanı sıra arkeolojik arazi çalışmaları vasıtasıyla donanımlı, çevresine bilgi ve becerilerini aktarabilen, özgür, özgün, çağdaş, kendilerini ifade edebilen, çalışan, araştıran, düşünen ve dürüst bireyler yetiştirmeyi toplumla etkileşim içinde, insanı önceleyerek, uluslararası standartlarda eğitim vermeyi, araştırma yapmayı ve çözümler üretmeyi görev edinmiştir.

 

Vizyon:
Eğitim programları ile geleceğin evrensel ölçekte bilgili,  çağdaş, öncü, bilim adamları, müzeci, Koruma Kurulları uzmanı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Uzmanlarını yetiştiren bir kurumdur. Mezuniyet ile birlikte arkeolog unvanını alan Arkeoloji Bölümü öğrencileri her türlü kültür varlığının korunmasında, tasnif ve tespitinde görev alabilecek nitelikte ilham ve yön veren uzmanlar olmaktadır. 

Temel Değerler

 

SDÜ ARKEOLOJİ;

Adil olarak liyakati içselleştirmeyi,
Saygılı olarak tüm düşüncelerin özgürce yaşayabilmesini sağlamayı,
Özgürlüğü teşvik ederek yaratıcılığı desteklemeyi,
Empati yeteneğini geliştirerek ilk günkü heyecanı yaşatmayı,
Kaliteyi içselleştirerek verimliliği ve etkinliği artırmayı,
Kendine inanarak, mükkemmelliyetçiliği hedeflemeyi,
Kendine hâkim olarak, aşırılıklardan kaçınmayı

temel ilkeleri olarak benimsemiştir.

 

Program Dili: Programın eğitim dili Türkçedir. 

 

Program Tanımı: Programın çalışma alanları Prehistorya, Protohistorya, Klasik Arkeolojidir. 

 

Kabul ve Kayıt Koşulları: ÖSYM nin düzenlediği yükseköğretime geçiş sınavından yeterli puan alarak yerleştirme sonucunda yerleşmeye hak kazanmak. 

 

Önceki Öğrenmenin Tanınması: Türkiyedeki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Süleyman Demirel Üniversitesi Arkeoloji Bölümüne yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için, Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır. 

 

Mezuniyet Şartları: Bölümün Tespit ettiği 8 yarıyıllık öğretim sonucunda, en az toplam 240 AKTS kredilik dersleri başarıyla tamamlamış olmak. 

 

Ölçme ve Değerlendirme Esasları: Türkiyedeki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Süleyman Demirel Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Bölümlerine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için, Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır. 

 

İstihdam Olanakları: Mezun öğrenciler, Yüksek Öğrenim Kurumlarında Akademisyenlik, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Müze ve ören yerlerinde arkeolog, Özel Müzelerde arkeolog, Kültür Varlıkları Koruma Kurullarında uzman Arkeolog, KUDEP bünyesinde uzman arkeolog, Restorasyon ve Konservasyon laboratuarlarında ve özel firmalarda danışman arkeolog, Arkeolojik kazı ve araştırmalarda arkeolog olmak üzere çeşitli kamu ve özel iş kollarında istihdam edilmektedirler. 

 

Üst Derece Programlara Geçiş: Lisans programını başarıyla tamamlayan öğrenciler, Lisansüstü programlarda öğrenim görmek için başvurabilir.