Cumhuriyet rejiminde en üstün otorite halktır, millettir. Devleti yönetme hakkı seçtiği temsilciler aracılığıyla onun elindedir. Cumhuriyet hükümetleri, milletin iradesi ve çıkarlarına daima göz önünde tutar ve ona göre hareket eder. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanıyla birlikte başlayan Atatürk Devrimleri cumhuriyet rejimini yani milletin egemenliğini taçlandırmak için uygulamaya konulmuştur. Bu devrimler medeni ve uygar olma amacına uygun adımlardır.
Türkiye Cumhuriyeti'nin onuncu yılı anısına Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk şöyle demişti:
“Bu sene Cumhuriyetin onuncu yılını kutlamakla bahtiyar olduk. Milletimizin gösterdiği taşkın sevinçler, gönüllerimizi iftiharla doldurdu. Cumhuriyetin feyizleri, ülkenin her bucağında canlandırıldı. Millet, geçen on senelik Cumhuriyet eserlerini, topluca, gözden geçirdi ve gerçekten sevinmeğe ve öğünmeğe hakkı olduğunu gördü. Arkadaşlar, Geçen on sene, gelecek devirler için, bir başlangıçtan başka bir şey değildir. Bununla beraber, eski devirlerin tarihi karşısında, Cumhuriyetin, bu on senesi, eşi görülmeyen bir diriliş ve göz kamaştırıcı, bir ileri atılış abidesidir.”
Bu ifadelerle SDÜ Tarih Bölümü olarak Cumhuriyetimizin 99. yılını kutlar, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, aziz şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anarız.
“Benim naçiz vücudum, bir gün elbet toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti, ilelebet payidar kalacaktır.”
Mustafa Kemal ATATÜRK